Ki rejtőzik a Lelked jegyzetei mögött? Interjú Perepelica Claudiával / Who is behind the Notes of your soul? Interview with Claudia Perepelica

Please scroll down for the english version!

Miután újra elszántam magamat, hogy igenis képes vagyok az írásra és igenis meg tudom szólítani az embereket, úgy döntöttem lesz néhány posztom azon személyekről, akik segítségemre voltak, mint állandó motivációforrások.

Lassan már senkinek nem kell bemutatnom Perepelica Claudiát, a Fashion Capital blog szerzőjét. Bevallom én sajnos csak pár hónapja találtam rá az instagram által felajánlott fotók között, de azóta 2 nap alatt kiolvastam az idén megjelent könyvét, valamint személyesen is sikerült megismerkednem vele.

A legtöbb művész, író számára az egyik legnagyobb ellenséget az inspiráció hiánya testesíti meg. Vannak azonban, akiket a kudarctól való félelem tart vissza, s egyeseket önmaguk. Én az utóbbi időben főként az utolsó két csoportba tartoztam. Sokszor elvesztem a tengernyi fashion blogger posztjai, képei, sztorijai között és hagytam, hogy ismét beszippantson az önmarcangolás örvénye. Saját magam legnagyobb buktatója mindig is én voltam. Nem mások sértő megjegyzései, gúnyos nevetése vagy a kicsinyes „én jobb vagyok nálad” érzés keltése küldött mindig a szakadék szélére, hanem, hogy meghallva ezeket, hagytam beívódni őket a sejtjeimig. Ezeket az önmagunkkal szembeni ellenséges gondolatokat pedig nem lehet egy méregtelenítő kúrával egyszerűen kitisztítani. Azonban most kezdtem el azt érezni, hogy elindultam azon a hosszú úton, amelynek segítségével végleg megtalálom a saját erőmet és hangomat és ezeket persze a későbbiekben használni is fogom merni.

A pár hónapos csend közepette Claudia írásait olvasva úgy éreztem, ő a szinkronhangom. Teljesen más személyiséggel rendelkezünk, de mégis úgy éreztem ő képes hangot adni mindannak, ami bennem van, de nem tudom kiadni.

A hazai blogpiac nagyrésze kezdi teljesen elveszíteni az egyéniségét. Én legalábbis eljutottam oda, hogy az általam eddig követett és nagyra becsült bloggereknél rákattintsak az unfollow gombra. Hogy miért? Mert elfelejtették azt közvetíteni, akik régebben voltak, azáltal, hogy elkezdtek minél több felkérést kapni szponzorált tartalom megjelenítése céljából. Igen, igen, valahogy pénzt is kell keresni. Na de minden áron? Számomra Claudia azon kevesek közé tartozik, akiket mai napig követek, mert mernek önmaguk lenni, mernek nemet mondani és ami a legfontosabb, őszintének lenni. Továbbá nem próbálják az effektekkel teletűzdelt hamis csilli-villi világot az orrod alá tolni, amivel teszem hozzá, nem kis kárt okozhatnának az önértékelésünkben.

IMG-20171217-WA0010-01

Claudiával a könyve bemutatóján találkozhattam, amelyet egy budapesti galériában tartott. Ahogy beléptem, rögtön rám figyelt és barátságosan fogadott. Minden egyes vendégére külön figyelmet fordított és örömmel üdvözölte őket. A hangulat egészen családias volt, hisz ott volt a párja is, aki már a vőlegénye, illetve a családja segítségére is számíthatott a „backstage-ből”. Továbbá sor került élete első beszédére is, ami előtt nagyon izgult és nem is készült előre, de épp ettől sikerült tökéletesre. A beszéde után kérdéseket tehettünk fel neki, valamint nekem sikerült két dedikálás között elkapnom néhány kérdés erejéig. A találkozó után is maradtak bennem megválaszolatlan dolgok, amikről emailben kérdeztem. Ezekre is szívélyesen és mondhatni azonnal válaszolt, amint ideje engedte.

IMG-20171217-WA0007-01

Most pedig fogadjátok szeretettel a kis rapid interjúmat Perepelica Claudiával:

1. Említetted a beszédedben, hogy 1 félévet csúszol a szakdolgozatoddal. Ez a blogírás és a könyv miatt van? Jobban koncentráltál ezekre, mint a sulira?

Igen, igen. Ha teljesen őszinte szeretnék lenni, akkor a munkámat imádom a sulit már kevésbé. Ugyanakkor maximalista is vagyok, így nem akartam összecsapni a szakdolgozatomat, így tavasszal kerül leadásra.

2. Mi a szakdolgozatod témája?

Visual communication and manipulation techniques. Angolul írom a szakdolgozatomat így még inkább nagyobb odafigyelést igényel, de a téma abszolút érdekes. Cégekről és bloggerekről is egyaránt írok, hogy hogyan lehet fotókat olyan kontextusba helyezni, hogy vágykeltő legyen és az embereket vásárlásra buzdítsa. Milyen technikákat alkalmaznak a cégek, mennyire van köze a pszichológiához és így tovább. A kutatómunkám alatt sok minden érdekességet felfedeztem.

3. Alapvetően hogyan tudod összeegyeztetni a sulit, az írást, az outfit fotózásokat és a magánéletet?

Időbeosztással, odafigyeléssel és prioritással. De van, hogy kifog rajtam ez a feladat, hiszen nagyon maximalista vagyok magammal szemben, ami néha zavaró is tud lenni a munkában, de igyekszem elfogadni, hogy lépcsőről lépcsőre haladjak és közbe élvezzem is az utat. Alapvetően, ami fontos, hogy nem járok éjszakázni, nagyon odafigyelek, kivel töltök időt és figyelek az egyensúlyra. Fontos számomra, hogy ne billenjek ki a munkából és a maradék időmet inspiráció szerzéssel szeretem tölteni.

4. Kik azok a személyek, akik téged a mindennapokban inspirálnak? Vagy ha ez nem személy, akkor mi az inspirációs forrásod?

Elsősorban a Pinterestet szeretem inspirációs forrásként használni, de kétnaponta előveszek egy magazint vagy különböző oldalakat keresek fel. Mostanában az egyik kedvencem a www.whowhatwear.com, akit érdekel a divat annak mindenképpen ajánlom. Ugyanakkor külföldi bloggerek is eszméletlenül tudnak inspirálni. Az egyik legközelebb álló számomra, Negin Mirasheli. Imádom a munkáját, de Chiara Ferragnit is muszáj megemlítenem.

Az inspiráció egyébként nagyon sok helyről érkezhet, ha nyitottak vagyunk a világra. Imádok utazni, olvasni, kreálni. Sokszor munka közben érkezik az inspiráció.

5. Honnan gyűjtesz motivációt? Melyek a személyes kedvenceid az önfejlesztő könyvek közül, amiket ajánlanál másoknak is?

A Válasz című könyv volt talán számomra a leginspirálóbb. A motiváció egyszerűen bennem van. Nem tudom jól érezni magam célok nélkül és ha egy célt kipipáltam jön is a következő. Csinálnom kell és pörgésben szeretek élni, ahol folyamatosan újabb és újabb kihívások vannak. Odafigyelek a környezetemre, nap mint nap vezetek egy albumot ahova fotókat ragasztgatok bloggerekről, helyekről ahova szeretnék eljutni vagy amit szeretnék elérni.

Például most nyomtattam ki, hogy Negin megnyerte az Influencer of the Year díjat a Revolve díjátadón és pár éven belül én is szeretnék eljutni egy ilyen szintre. Cél a külföld, a nemzetközi szint, a tartalmas élet ahol sokat visszaadhatok másoknak.

6. Szó esett arról, hogy a könyv további sorsa még döntés alatt áll, illetve, hogy előadásokat is tarthatnál, viszont van bármi konkrétabb, közelebbi terved is? Ahogy az egyik instasztoridból gondolom, tervezel egy országos körutat a könyveddel. Ezt jól gondolom? Ezen kívül mi az ami még az idén tervbe van véve?

Az idei évből nem sok van már hátra, nagyon tartalmas egy év volt. Így elsősorban a célom, hogy akkreditált hallgató legyek, így van még egy-két vizsgám. Egy új koncepció kialakításán dolgozom és nem titok, hogy a blog nagyon meredeken elível a fashion és beauty irányába. Jelenleg több minden is teszt alatt áll és folyamatosan pörög az agyam, hogy mivel is tudnám megfogni a közönséget ugyanis a mai világban a rengeteg influencer között, muszáj egyedit alkotni. Többet egyelőre nem árulhatok el, de senki nem fog unatkozni.

7. Meséltél arról, hogy jelenleg úgy érzed sok mindent kiírtál magadból és jelenleg inkább a divat és beauty téma felé kanyarodsz, viszont lehetséges, hogy a jövőben megpróbálkozol egy második könyvvel is?

Abban biztos vagyok, hogy lesz még könyvem. A téma az kérdéses.

8. Tudnál kicsit mesélni a hazai divat képviselőit bemutató “album” ötletedről? Főként kikre koncentrálsz? Miért éppen rájuk? Mi a célod vele? Eddig kiket interjúztattál meg a blogodon és miért pont őket kerested fel?

Erre nem válaszolok, ugyanis ez még nem publikus:)

9. Említetted, hogy belekóstoltál már a stylistok munkájába is. Hogyan sikerült ebbe a körbe bekerülnöd? Mik a személyes tapasztalataid?

Igen, volt pár stylist munkám. Legutóbb, én öltöztettem a Mango Blitz nevezetű zenekar klipjéhez a csapatot. Ezt a munkát például egy ismerősöm ajánlotta fel. A blogon látszik a képi világom, a szépérzék is előtérbe kerül így akadnak megkeresések akár stylistként is.

10. Saját véleményed szerint mitől vagy más, mint az itthoni bloggerek többsége?

Erre nem feltétlen keresem a választ, ugyanis nem sok itthoni bloggert követek és nem szeretem magam másokhoz hasonlítani. Valakinek vagy tetszik amit csinálok vagy nem..:)

11. A továbbiakban elképzelhető, hogy az angol mellett oroszul is olvashatóak lesznek a bejegyzéseid vagy inkább Európa és Amerika felé nyitsz és megmaradsz az angolnál?

Hahaaaa, ezen pont tegnap gondolkodtam. Ki tudja mit hoz a jövő, de az már rengeteg munka lenne,ami nem feltétlen hasznos így maradok az angolnál. A legtöbb orosz, ért angolul.

12. Kislányként álmodtál bármikor is arról, hogy ennyire sikeresz leszel és kiadsz majd egy könyvet?

Érdekes dolog ez a siker, mindenkinek mást jelent. Nem feltétlen gondolkodom előre,sokkal inkább csak élvezem, amit csinálok és szeretem a kemény és építő munkát. Kislányként teljesen más jövőt képzeltem magam elé. A modellkedés vonzott a legjobban kislánykoromban, de hamar rájöttem, hogy az nem az én terepem.

 

Azt hiszem, a válaszaiból is kitűnik, mennyire egy őszinte, önmagát adó lány. Mikor a bemutatón arról kérdeztem, mindig is ennyire erős és határozott személy volt e, egy pillanatra elbizonytalanodott és az anyukájához fordult segítségért. Az anyukája szerint mindig is megvolt benne a magabiztosság, mindig tudta mit akar és ki is tartott az ügy érdekében. Mindent megtett és a mai napig meg is tesz azért, hogy elérje, ami az álma. Éppen ezért sokunk számára mind a könyve, mind az írásai nagy mentsvárak, vagy épp segítséget nyújtó pillérek lehetnek abban, hogy a saját utunkhoz visszataláljunk.

Elhagyva a galériát, furcsa érzés fogott el, ami mai napig bennem maradt és fel is erősödött. Azzal, hogy ilyen nyíltan válaszolt a kérdéseimre, annyi erőt adott nekem a félelmeimmel szemben, amire szükségem volt. Mint sokan mások, az évek során ő is sok-sok fájdalmat és tapasztalatot gyűjtött, amiket egyedi módon egy könyvben fogalmazott meg és adta ki magából. Azt hiszem ennél nagyobb motiváció nincs is arra, hogy laptopot vagy papírt és ceruzát ragadjon valaki és írásba foglalja mindazt, amit évekig elnyomott.

Köszönöm neked Claudia, hogy életem első interjúalanya voltál! 🙂

 


 

After re-asserting myself that I am capable of writing and I can catch the people’s attention, I have decided to make some posts about the people who helped me as permanent motivation sources.

I believe I don’t have to introduce Perepelica Claudia, the author of Fashion Capital blog. I admit, unfortunately I have been following her only since some months, but since then I read her book in two days which was published this year, furthermore, I could meet and know her personally as well.

One of the greatest enemy for most artists and writers is the lack of inspiration. However, there are those who are pulled back by the fear from failure and some of them by themselves. Recently, I belonged to the last two groups. I was lost in the dozen of the many fashion blogger’s posts, pictures and stories. In summary, I was overwhelmed by disparaging myself over and over again by the effect of these posts. But, after all these I have to admit that the greatest pitfall of myself have always been me. Not others offensive comments, mocking laughter or the petty „I am better than you” sentences sent me always to the edge of the abyss. But hearing and feeling them I was the one let them get into my body, deeply in my cells and veins. It is not possible to purify these enemy thoughts from ourselves by a simple detoxification. However, I started to feel that I took the first steps on the long way to finally find my own strength and voice and I will be able to use it in the future with confidence.

In the couple of months of keeping silent, reading Claudia’s writings, I felt that she was my synch. We have a completely different personality, but I felt she was able to give voice to all of the feelings that I have but I could not release them.

Most of the market of the Hungarian blogs starts to loose their individuality, almost completely. So at least I got to the point when I clicked on the unfollow button for the bloggers I had been tracking and estimating so far. Why? Because they forgot to convey their real personality who they used to be by getting more requests to show sponsored content. Okay, yes, somehow everyone needs to earn money. But at any price? For me, Claudia belongs to the few bloggers who I still follow, because these girls dare to be themselves, dare to say no, and what is most important, dare to be honest. Moreover, they do not try to put the fake gleaming fantasy world underneath your nose, which I have to say, can make not little damage in your self-esteem.

I met Claudia at her book launch, which was held in a gallery in Budapest. As I entered, she immediately looked at me and greeted me with a warm welcome. She gave particular attention to each of her guests and was glad to welcome them. The atmosphere was quite familiar, because there were some special person from her life on who she could count from the backstage, such as her fiancé or her family. In addition, she was very nervous before her first speech. She improvised as she did not prepare any speech before the launch but therefore it was so perfect at the end. After her speech, we could ask questions, and I could even manage to catch her for a short interview between two dedications. I left from the meeting with unanswered questions that I ask from her in email for what she responded almost promptly as soon as her time allowed.

Now, welcome my quick interview with Perepelica Claudia:

1. You mentioned in your speech that you crawled with your thesis for 1 semester. Is this because of blogging and the book? Were you more focused on these than ont he university?

Yes, yes. If I want to be completely honest, I prefer my work than school. But at the same time, I am maximalist, so I did not want to scamp my thesis, therefore I will graduate in spring.

2. What is the theme of your thesis?

Visual communication and manipulation techniques. I write my thesis in English so it requires more attention, but the topic is absolutely interesting. I am writing about companies and bloggers at the same time like how to put photos into a context to be more wanted (desirable) and encourage people more to buy. Which techniques are used by the companies, how much the psychology is related to this subject and so on. During my research, I discovered many interesting things.

3. Basically, how do you reconcile school, writing, outfit photoshoots and private life?

With timing, attention and priorities. But sometimes I am too much overloaded as I am very maximalist, which can be distracting in my job, but I try to accept it and work step by step and enjoy the way leads to the end of one project. Basically, the important thing is that I am not an overnight person, so I don’t go to parties, I really care about with who and how I spend time. I pay so much attention to this balance. It is important for me not to get out of work and spend my spare time with getting inspiration.

4. Who are the people who you are inspired by everyday? Or if it’s not a person, what is your source of inspiration?

First of all, I like Pinterest as an inspirational source, but I check some magazines in every two days or look at other different pages. Nowadays, one of my favorite is www.whowhatwear.com, that I definitely recommend to the ones are interested in fashion. However, foreign bloggers can unconsciously inspire me. One of my all-time favorite, whose work I admire, is Negin Mirasheli, but I also have to mention Chiara Ferragni.

However, if we are open to the world, inspiration can come from many places. I love to travel, read and create. Inspiration often comes during work.

5. From where do you get motivation? What are your favourite self-developing books that you would recommend to others?

Perhaps, The Answer book was the most inspirational to me. But the motivation is simply within me. I am not able to feel good myself without goals and when I am done with one I look forward what’s coming next. I am doing it and I like to live in an energetic world where there are always new challenges. I keep track of my environment, I have an album where I’m gluing pictures daily about bloggers, places where I’d like to go or what I want to reach.

For example, I’ve printed out that Negin won the Influencer of the Year prize at the Revolve Awards and within a few years I would like to get to such level. The main aim is abroad, to be international, the rich life where I can give a lot back to others.

6. It has been said that the future fate of your book is not decided yet, or that you may make motivation speeches to help others, but is there any more specific, more immediate plan? As I could get some infos from your insta stories, you may plan a tour in the country with your book. Did I think well? What else did you plan for this year?

There are not so many days left from this year and it was a very busy one. So my goal is to be an accredited student for what I still have one or two exams. Now I’m working on a new concept and it’s not a secret that the blog goes very steeply towards fashion and beauty topics. There are some things under testing mode and my brain is constantly busy with how I can catch the readers as in today’s world among so many influencers you have to be unique to get attention. I cannot tell you more for now, but I guarantee that no one will be bored.

7. You said you feel like you released so many feelings of yours now, and you prefer heading towards fashion and beauty. But, is it possible that you will have a second book in the future?

I’m sure I’ll have a new book. The topic is still a question.

8. Could you tell a little bit about your „album” idea of domestic fashion representatives? Mainly on who will you focus? Why on them? What is your purpose with it? So far, you interviewed so many people on your blog. How did you choose them?

I’m not responding to this because it is not public yet. 🙂

9. You mentioned that you had some experienced to work as a stylist. How did you get into this circle? What are your personal experiences?

Yes, I did some stylist work. Last time I dressed the band called Mango Blitz for their new video clip. For example, this work was recommended by one of my friend. On my blog it’s visible how I look the world within the pictures and the sense of beauty is also in the foreground so there are some invitations even to be a stylist.

10. In your opinion, What do you think why you are different from most of the bloggers in Hungary?

I don’t really try to answer for this question because I don’t follow so many domestic bloggers and I don’t like comparing myself with others. Someone likes what I do, someone doesn’t… :))

11. In the future, do you plane to write your posts in Russian as well or you prefer opening for Europe and America and writing only in English and Hungarian?

Hahaaaa, I was thinking about this yesterday. Who knows what will happen in the future, but that would be a lot of work. And it’s not really necessary or useful so I stay in English. Most Russians speak English.

12. As a girl, have ever dreamed of being so successful in the future and even publishing a book?

The success is an interesting thing, it’s different for everyone. I don’t really think about the future, but rather enjoy what I’m doing and love the hard, constructive work. As a girl, I imagined a completely different future. When I was a little girl I was attracted most by modeling, but soon I realized that it was not my field.

 

I think even from her answers, is perfectly visible how honest she is and that she is loyal for being herself. When on the event I asked her if she was always such a strong and definite person, for a moment she became uncertain and turned to her mom for help. According to her mom, she always had confidence in her, she always knew what she wanted. She has done and does everything to achieve her dreams. Therefore for many of us, both her book and writings can be a great cave or a helping hand to go back to our own way.

Leaving the gallery, I felt a very strange feeling in me which remained and even strengthened during the days. By responding honestly to my questions, she gave me so much power against my fear as much as I needed to start my way. Like many others, over the years she also accumulated a lot of pain and experience that she has uniquely transported them into a book. I think there is no any greater motivation than her writings to get a laptop or pen and paper to write out what has been suppressed for many years.

 

Thank you Claudia for being my very first interviewee! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s