Az örök csendesség, a táncoló gyertyafények

Az idejét nem tudnám megmondani, mikor tartózkodtam az évnek ezen szakaszában a szülővárosomban. Valahogy mindig, minden mást fontosabbnak tartottam, ami némi kivetnivalót ébreszt a lelkemben.

A piac emberekkel tömött, virágokkal és mécsesekkel zsúfolt standjai között állok. Karomon az a két csokor krémszínű virág, amelyet az imént nagymamámmal vásároltunk. Hirtelen felindulásból az orromhoz emelem őket és megérzem gyerekkorom egyik fájdalmas, könnyes arcokkal teli emlékeit idéző illatát. Eljött a halottak napja és nekem hiányzott. Hiányzott, hogy ott legyek, ahol lennem kell. Hiányzott, hogy érezzem a pillanatnyi csendet. Hiányzott, hogy megálljon a mindennapi élet és engedjem, hogy legördüljön az arcomon az a könnycsepp áradat, amelyet éveken át nem hagytam eleredni.

Ugyan távol az elvesztett rokonaimtól is tiszteletemet tudom adni az otthon meggyújtott mécsesekkel, de mostanra már tudom, hogy az nem ugyanaz. Nem ugyanaz, mint ott lenni este, az apró lámpások fényeinek sora között megkeresni a hozzánk tartozó halványan pislákoló sugarat. Felfrissíteni a vázában a virágokat, életre kelteni a mécsesek lelkét. Olyan mintha újra lehetőséget kapnánk. Ha csak néhány percre is, de érezzük a hiány érzésének halványulását, a fájdalom enyhülését. Idén először éreztem megnyugvást a lelkemben. Először tekintettem a lelkek jelenléteként fénylő mécsesekkel teli temetőre csodával telt, ragyogó szemekkel. Életemben először megláttam, milyen szépséget tud létrehozni megannyi ember emlékének örzése. Azt hiszem többé nem lesz fontosabb teendőm október utolsó napján, annál az egy dolognál, amiért egy kicsit újra érezhetem, hogy együtt a családom.

Nálunk otthon Halottak napjának estéjétől Mindenszentek napjának végéig a bejárat melletti viharlámpás mécsesének lángja folyamatosan táncol a szélben. Idén a töklámpás sajnos idő hiány miatt elmaradt, de jövőre biztosan bepótoljuk a párommal. Még akkor is ha ő majd csak nézi, ahogy én faragok. 🙂

 

Kellemes időtöltést a szeretteitekkel,
Gréti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s